Machine Fotografie

Voor de Van Zelst Groep uit Vaassen heb ik onlangs een leuke en uitdagende opdracht uitgevoerd. In ongeveer 6 foto's de belangrijkste disciplines en machines van het bedrijf in beeld brengen.

Over het bedrijf:
De Van Zelst Groep is een metaal bewerkingsbedrijf dat gespecialiseerd is in het koud vervormen van metalen d.m.v. stansen of lasersnijden/kanten. Voor een groot deel gaat dit op geheel geautomatiseerde lijnen. Ook ontwerpen en vervaardigen ze (gecompliceerde) stansgereedschappen.

De voorbereiding:
Om de juiste machines/onderdelen in beeld te brengen en te snappen wat er precies gebeurd heb ik eerst een uitgebreide ronde door de fabriek gemaakt. Hierbij kreeg ik uitleg van de directeur en een productieleider. Ik was onder de indruk van de grote van de fabriek en het aantal imposante machines.

Clean maar niet "TE":
Op plekken waar met metaal, koelvloeistoffen en vetten gewerkt wordt is het altijd lastig om de machines, werkkleding, gereedschappen en vloer netjes schoon te houden. Tot op zekere hoogte lukt dit maar na een paar jaar intensief gebruik is het niet gek dat iets er soms "gebruikt" uit ziet en je niet meer van de vloer kunt eten ;-)
Dit is ook helemaal niet erg! Toch wil ik een bedrijf natuurlijk zo mooi mogelijk presenteren. Deels begint dit bij de klant, die ervoor kan zorgen dat de werkruimtes en machines zo schoon mogelijk zijn en dat de werkkleding er verzorgd en up-to-date uit ziet. Hier attendeer ik op maar ben ik ook scherp op tijdens het fotograferen. Dat het "klopt". Ook zaken als het (juiste) gebruik van PBM's en een actieve werkhouding van personeel op de foto vind ik belangrijk. De foto's zijn straks wel het visitekaartje van het bedrijf dus moeten dit soort dingen kloppen.
Uiteindelijk komen we dus ergens in het midden uit...het ziet er niet uit als nieuw maar ook niet als de dagelijkse praktijk. Samen met een stuk nabewerking komt er dan een prachtig eindresultaat uit.

Het eindresultaat (voor en na):
Hieronder laat ik zien wat ik kan doen met (flits)licht en nabewerking. Door de slider te bewegen over de foto zie je het verschil tussen de werkelijke (licht)situatie en het uiteindelijke resultaat.
Voor alle foto's gelden de volgende zaken:

  • Licht: door het gebruik van flitslicht en nabewerking zijn zowel de lichte als de donkere partijen in de foto goed in balans gekomen. Het oogt hierdoor frisser en moderner.
  • Kleur: door een kleurcorrectie op basis van een grijskaart worden de kleuren van machines e.d getoond zoals ze in werkelijkheid zijn. Daarmee bedoel ik niet de kleur zoals je die daar op dat moment ziet maar zoals de fabrikant ze heeft bedoeld. Het zijn als het ware de kleuren bij daglicht.

Voorbeeld 1:

  • Mensen: omdat ik niet 5 mensen tegelijk kan aansturen heb ik het in 3 etappes gedaan en deze later samengevoegd. Hierdoor staan er 5 mensen op de foto precies zoals vooraf bedacht.


Voorbeeld 2 en 3:

  • Beschadigingen: op onderstaande foto's heb ik per foto ongeveer 300 verschillende vlekken, vegen, krassen spullen en/of teksten verwijderd of minder opvallend gemaakt.Voorbeeld 4 & 5:

  • Verandering/toevoeging: op onderstaande foto's heb ik o.a. een logo toegevoegd en bij een machine een opvallend onderdeel van kleur veranderd.Zoals je kunt zien komt er soms best wat bij kijken om tot een mooi eindresultaat te komen. Dat is nu precies de uitdaging in mijn werk die het zo leuk maakt.