Internationale Dag van de Bergen

13

Vandaag (11 december) is het weer de internationale Dag van de Bergen. Met dit jaar als thema #MountainsMatter. Het doel van deze dag is het creëren van meer bewustzijn over het belang van bergen en om iedereen aan te moedigen te delen waarom bergen voor hen belangrijk zijn.

Voor mij zijn de bergen belangrijk omdat ik er prachtige plekken kan vinden waar je afgesloten bent van bijna alles. Ook kan ik er het avontuur opzoeken en optimaal genieten van de rust en de frisse berglucht. Het is een manier om even uit het 'luxe' leven te stappen en terug te gaan naar de basis. 10 dagen uit een rugzak leven en even alleen maar bezig zijn met de volgende stap. Verder niets....even helemaal de kop leeg. Dat vind ik fantastisch!

Tijdens mijn reis naar Nieuw-Zeeland in 2007 kwam ik voor het eerst echt in de bergen terecht. Ik besefte mij hoe bijzonder het was dat ik soms wel 7 of 8 dagen niemand tegen kwam en dat ik totaal was afgesloten van de bewoonde wereld. Geen digitale verbindingen, hoogspanningskabels, bruggen, dammen, luxe berghutten. Niets van dat alles. Alleen mezelf, de dieren en de indrukwekkende natuur.

Ook in Europa is het prachtig! Het is alleen vaak wat drukker, voller en wat minder ongerept. Toch vind je mij er meerdere weken per jaar om te skiën, bergen te beklimmen en te kamperen. Zodra de brander in de alpen klinkt voor een bakkie verschijnt er een grote grijns op mijn gezicht. Het nieuwe avontuur kan beginnen.

Deze passie voor de bergen heb ik niet alleen, ook Astrid (mijn vrouw) is door reizen het leven in de bergen erg gaan waarderen. Ze heeft mij in 2012 zelfs ten huwelijk gevraagd bovenop de hoogste berg in Noorwegen, hoe tof is dat!? De eerste foto hieronder was direct na het aanzoek, de tweede foto was een jaar later in de Franse Alpen. Hier vierden we een heel weekend lang samen met onze lieve vrienden en familie onze bruiloft in een berghut.

Kortom, bedankt bergen voor alle mooie avonturen en momenten! Ik hoop nog vele jaren van jullie te mogen genieten.